JABŁKA ZAPIEKANE POD OWSIANO- KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Jabłka zapiekane pod owsiano- kokosową kruszonką to pyszny i szybki deser na ciepło. Doskonale smakuje podany z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych bądź śmietankowych, ale i bez tego jest równie smacznie. Dla mnie idealny, jesienny deser. Mnóstwo jabłek i gruba warstwa owsiano- kokosowej kruszonki. 
Tak naprawdę do tego typu deserów można użyć wszystkich owoców, jednak jabłka kojarzą mi się z jesienią, uwielbiam je z cynamonem, dlatego też crumble jabłkowe gości u mnie dość często :)


Jabłka zapiekane pod owsiano- kokosową kruszonką- składniki:
* 3 jabłka 
* 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwym cynamonem cejlońskim (użyłam Skworcu)

Kruszonka:
* 50 g masła
* 2 łyżeczki cukru
* 50 g mąki pszennej
* pół szklanki płatków owsianych
* pół szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Jabłka pokroić w ćwiartki, obrać skórkę, wykroić gniazda nasienne. Następnie jabłka pokroić w małą kostkę, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wierzch posypać cukrem z prawdziwym cynamonem cejlońskim.
Do miski wsypać wszystkie składniki na kruszonkę. Zagnieść, a następnie ciasto między palcami rozdrabniać, aby powstała kruszonka.
Tak przygotowaną kruszonką posypać wierzch jabłek.
Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić naczynie do piekarnika, całość zapiekać około 25-30 minut.








1 komentarz:

  1. Dzięki za przepis, trochę się nim inspirowałam wyszło bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)