JOGURTOWE PLACKI Z JABŁKIEM

Prosty i pyszny pomysł na śniadanie, ale też i podwieczorek... jogurtowe placki z jabłkiem. Tak naprawdę pasują tu każde owoce, a można je zrobić także bez owoców. Przepis idealny dla smakoszy słodkich śniadań i dla dzieci. Moja córka uwielbia placki i naleśniki, mogłaby je jeść bez końca, dlatego też i jedne i drugie bardzo często goszczą u nas na śniadanie, deser lub podwieczorek. Takie placki można również zapakować w pudełko dla dziecka jako szkolna przekąska


Jogurtowe placki z jabłkiem- składniki na około 12 placków:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* pół szklanki mleka
* 1 jajko
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 jabłko
* olej do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko, jogurt naturalny i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu dodać obrane ze skórki i pokrojone w małą kosteczkę jabłko, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)