MINI PIEROŻKI Z MIĘSEM Z ROSOŁU

Takie mini pierożki z mięsem z rosołu to doskonały sposób, aby wykorzystać jego nadmiar po niedzielnym rosole. Uwielbiam je takie prosto z wody okraszone przesmażoną cebulką bądź kiełbaską. Jednak można je też odsmażyć. Do ich przygotowania użyłam "pierożnicy", czyli foremki do małych pierogów bądź uszek. Dzięki temu gadżetowi ulepienie 85 mini pierożków zajęło mi niespełna 30 minut. Pyszny i tani obiad z wykorzystaniem tego co pozostaje z poprzedniego dnia :)


Mini pierożki z mięsem z rosołu- składniki na około 85 sztuki:
Ciasto na pierogi:
* 500 g mąki pszennej
* 300 ml ciepłej wody
* 1 żółtko
* około pół łyżeczki soli

Farsz z mięsa z rosołu:
* około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości)
* 3 łyżeczki prażonej cebulki 
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
* pół szklanki rosołu (w ostateczności wody)

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wsypać sól, dodać żółtko i stopniowo wlewając wodę wyrabiać dłonią ciasto na pierogi. Dobrze zagniecione ciasto zakryć ścierką i odstawić na około 15 minut. W tym czasie przygotować farsz. 
Mięso wraz z cebulką prażoną bardzo drobno zmielić lub przepuścić przez maszynkę. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem, Dobrze wszystko wymieszać. Zamiast prażonej cebulki można użyć drobno pokrojonej i podsmażonej cebuli.
Ciasto na pierogi podzielić na mniejsze kawałki, każdy rozwałkować na cienki placek około 3 mm. Na pierożnicę posypać trochę mąki, położyć jeden płat ciasta, lekko wcisnąć ciasto w każdym wgłębieniu. We wgłębienie położyć niewielką ilość farszu mięsnego. To przykryć drugim płatem ciasta. Następnie przy pomocy drewnianego wałka trzeba wałkować powierzchnię ciasta na pierożnicy tak, aby pierożki się skleiły. Po bokach oderwać nadmiar ciasta. Gdy pierożki się ze sobą skleiły należy pierożnicę obrócić do góry nogami i pierożki powinny same wypaść. Jeśli tak się nie dzieje wystarczy pierożnicą lekko uderzyć o blat stołu.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do gotującej się wody wkładać mini pierożki, gotować je około 4 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)