Pyszne ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką wyjdzie na pewno każdemu. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, wystarczy tylko wszystko wymieszać, przelać do blachy, ułożyć śliwki, posypać kruszonką i gotowe. Jest puszyste, miękkie, delikatne i cudownie pachnie. Sezon śliwkowy w pełni, a że bardzo lubię te owoce, to staram się je wykorzystać na każdy możliwy sposób. A Wy lubicie śliwki? Co z nich przyrządzacie?
Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką- składniki na blachę 24 x 26 cm:
* 300 g masła
* 200 g cukru
* 6 jajek
* 300 g mąki pszennej
* 60 g mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła
* 50 g cukru
* 50 g masła
Dodatkowo:
* 500 g śliwek
* cukier puder+ kilka kropel wody do zrobienia lukru
Wykonanie:
Do miski przełożyć masło w temperaturze pokojowej, wsypać cukier, całość utrzeć przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodawać stopniowo całe jajka, całość wymieszać. Na końcu wsypać wszystkie suche składniki. Wymieszać ciasto do połączenia składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać wierzch. Na to ułożyć ściśle połówki śliwek (oczywiście bez pestek). Teraz pora na kruszonkę.
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 50 minut.
Z cukru pudru i odrobiny wody zrobić lukier, polać go na przestudzone ciasto.
wspaniałe jesienne ciacho!
OdpowiedzUsuń