Składniki:
* 250 ml śmietany 30-36%
* 250 ml mleka
* 4 łyżki cukru
* 3 łyżeczki żelatyny
* cukier wanilinowy.
Na mus:
* truskawki
* cukier puder do smaku, ilość zależy od tego jak bardzo kwaśne mamy truskawki
* 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Do garnka wlać śmietankę, mleko, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Wszystko zagotować, zdjąć z gazu. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach wody, gdy napęcznieje dodać do gorącej masy śmietanowej, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę wylać do foremek, odstawić do stężenia. Truskawki zblendować, żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody, gdy napęcznieje lekko podgrzać w mikrofalówce żeby się rozpuściła, wlać do truskawek, dodać cukier puder do smaku i wymieszać dokładnie. Polać na panna cottę i kolejny raz odstawić do lodówki do stężenia. :)
Do garnka wlać śmietankę, mleko, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Wszystko zagotować, zdjąć z gazu. Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach wody, gdy napęcznieje dodać do gorącej masy śmietanowej, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę wylać do foremek, odstawić do stężenia. Truskawki zblendować, żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody, gdy napęcznieje lekko podgrzać w mikrofalówce żeby się rozpuściła, wlać do truskawek, dodać cukier puder do smaku i wymieszać dokładnie. Polać na panna cottę i kolejny raz odstawić do lodówki do stężenia. :)
Smacznego :)
Jak zrobić jak w tej szklance ?
OdpowiedzUsuńPo zrobieniu białej masy, zanim wlejesz ją do szklanki musisz szklankę ustawić pod ukosem (kątem). Ja swoje szklanki wkładałam przechylonej do miseczki. Wlewasz jasną masę a jak zastygnie możesz już na prosto postawić szklanki i wlać mus :)
Usuń