Przepis na biszkopt do tortu znajdziesz tutaj.
KREM:
Składniki na krem:
* 3 śmietany kremówki 36% duże
* 2 serki mascarpone po 120g
* cukier puder do smaku według uznania
* 4 plastry ananasa z puszki
Wykonanie:
Schłodzona śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serki mascarpone i cukier puder do smaku i wszystko wymieszać dokładnie. Krem podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam niebieski barwnik spożywczy do drugiej połowy kremu dodałam ananas, który wcześniej potraktowałam blenderem.
Każdy płat ciasta nasączam przegotowaną wodą z cukrem.
Na jeden płat biszkoptu wyłożyć część kremu ananasowego, rozsmarować i zakryć drugim płatem ciasta, reszta kremu ananasowego i na to trzeci płat ciasta. Ciasto obsmarować kremem wymieszanym z barwnikiem i udekorować według uznania. Boki tortu udekorowałam kolorową posypka wymieszaną ze startą na tarce białą czekoladą.
Ta ilość kremu na jaką średnicę tortu wystarczy? Chciałabym zrobić prostokątny tort, czy wystarczy mi jedna taka porcja czy muszę zrobić podwójnie?
OdpowiedzUsuńblacha o średnicy 22cm
OdpowiedzUsuńNie rozumiem jednej rzeczy." Krem podzieliłam na trzy części, do jednej dodałam niebieski barwnik spożywczy do drugiej połowy kremu dodałam ananas, który wcześniej potraktowałam blenderem."
OdpowiedzUsuńCzyli są tylko dwa kremy. W środku ananasowy na oby dwóch biszkoptach i ten kolorowy. Czy tak?
bardzo przepraszam za błąd już poprawione. Biszkopt dzielony był na 3 części i popełniłam błąd pisząc o kremie :)
UsuńCo to znaczy "duże śmietanki"?
OdpowiedzUsuń600 ml jedna
Usuń