Składniki:
* 1 kalafior
* 2 jajka
* bułka tarta do obtoczenia kalafiora
* sól
* olej do smażenia
Wykonanie:
Kalafior umyć, podzielić na mniejsze części. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ale tak, żeby się nie rozgotował). Odcedzić i przestudzić. Jajka rozkłócić. Kawałki kalafiora obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyłożyć na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru oleju i można się zajadać :)
pyszności! ja robie też w ten sam sposób brokuł ;-)
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie spróbować z brokułem :)
UsuńKlasyka :d Polecam zrobić grubszą panierkę z mąki pszennej i bułki tartej. Trochę roboty jest, ale smak warty zachodu. Zwłaszcza jeśli dodać ziół do mąki i bułki.
OdpowiedzUsuńdziękuję na pewno spróbuję :)
Usuń