Składniki:
* 15 ugotowanych na twardo jajek
* 1 surowe jajko do środka
* 3 łyżki bułki tartej do środka+ do panierki
* garść startego na tarce o dużych oczkach sera
* pół posiekanej natki pietruszki, koperku albo szczypiorku
* sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach bądź przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do jajek dodać starty ser i w moim przypadku była pietruszka, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz według uznania. Wszystko wymieszać. Formować kotleciki, lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Pyyyycha :)
z 15-stu jaj wychodzi tyle kotlecików co na zdjęciu? extra coś innego i na pewno pysznego spróbuję przepisu.
OdpowiedzUsuńtak :) Dziś robiłam z 12 jajek i wyszło mi 11 kotlecików :) wszystko zależy od wielkości :)
UsuńJakie jaja lepsze starte czy zmielone?
OdpowiedzUsuńjedne i drugie będą ok, ja ścieram a moja mama zawsze mieliła :)
UsuńUwielbiam takie kotleciki! Czasami dodaję do nich ok. 200 g startych na tarce o dużych oczkach i usmażonych pieczarek.
OdpowiedzUsuń