Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe (przepis tutaj).
Składniki:
* 0,5- 0,6 kg mąki
* 50 g świeżych drożdży
* 1 jajko
* 6 łyżek cukru
* szczypta soli
* 1 szklanka mleka
* 2-3 łyżki wody
* 3 łyżki roztopionego masła
Kruszonka:
* 4 łyżki masła
* 4-5 łyżek cukru
* 8 łyżek mąki
* dodatkowo truskawki bądź dowolne owoce
* cukier puder na lukier
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące!!!) mleko i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, lekko roztrzepane jajko, rozpuszczone masło, sól, wodę i pozostałe 3 łyżki cukru. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ścierką i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie była to okrągła blacha o średnicy 22 cm). Na wierzch wyłożyć oczyszczone truskawki, zakryć ścierką i odstawić na około 15-20 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło, mąkę i cukier zagnieść i rozdrabniać aż powstaną małe "cukiereczki". Ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 50-60 minut. Przestudzone ciasto można polukrować.
zapraszam :) już nastawiam wodę na kawkę :)
OdpowiedzUsuńŚwietna drożdżówka, jaka wielka wyrośnięta. Uwielbia z kruszonką.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńCzy można użyć mrożonych owoców?
OdpowiedzUsuń