* ciasto na pierogi (przepis tutaj)
*mąka, woda, sól
* truskawki
* słodka śmietana
* cukier
* garnek+ woda do ugotowania pierogów
Wykonanie:
Truskawki oczyścić i umyć. Wyrobić ciasto na pierogi, wyłożyć na stolnicę podsypana mąką, podzielić na 2-3 części i każdą po kolei wałkować na cienki placek grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawać z ciasta kółka, na środku każdego położyć kawałek truskawki. Składać każde kółeczko ciasta na pół i dokładnie sklejać brzegi pierogów. W garnku zagotować wodę. Do gotującej wody wkładać po kilka pierogów. Gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Gotowe pierogi wyjąć łyżką i układać na talerzu, polać śmietaną i posypać cukrem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)