CIASTO NA PIEROGI

Jest kilka sposobów na ciasto na pierogi, jednak to jest dla mnie najlepsze. Nie rozwala się przy gotowaniu, idealnie się rozwałkowuje i skleja. 





Składniki:
* 300 g mąki pszennej
* 250 ml przegotowanej, ciepłej wody
* sól

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę i mieszać łyżką drewnianą. Kiedy już mąka z wodą się połączą, można zacząć wyrabiać ciasto ręką. Przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto około 10-15 minut. Z takiej ilości ciasta wychodzi mi około 40 pierogów.





10 komentarzy:

  1. ja dorzucam jeszcze jajko ale z ciekawości spróbuję bez

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie próbowałam z jajkiem i jakoś mi nie podeszły :) ale to już kwestia smaków :)

      Usuń
  2. Jak ja nie lubię miętoszenia ciasta. Ale muszę wziąć się za pierogi. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie zapraszam Cię do siebie i zrobimy razem pierogi :) ja nie lubię sklejać, więc Ty będziesz sklejać a ja wyrabiać ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę zacząć robić ,bardzo lubię pierogi jeść ale robić nie umiem ha ha ha pozdrawiam jak zrobię to na pewno się pochwalę do Was

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaje oliwe wtedy jest mega elastyczne

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie dziś zrobiłam z tego przepisu ciasto rewelacja mi wyszło 60 sztuk troszkę więcej mąki dałam, ciasto elastyczne, mięciutkie poprostu superrr polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też robię takie ciasto na pierogi od lat ale przed wyrobieniem dodaję trochę oleju. Jest super miękkie i łatwo się rozwałkowuje oraz nie pęka w czasie gotowania. Polecam

    w

    OdpowiedzUsuń
  8. ja żyję 67 lat i innego ciasta nie robię

    OdpowiedzUsuń
  9. ja żyję 36 lat i innego ciasta nie robię
    PS oczywiście bez jajka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)