Składniki:
* 300 g mąki pszennej
* 250 ml przegotowanej, ciepłej wody
* sól
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę i mieszać łyżką drewnianą. Kiedy już mąka z wodą się połączą, można zacząć wyrabiać ciasto ręką. Przełożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto około 10-15 minut. Z takiej ilości ciasta wychodzi mi około 40 pierogów.
ja dorzucam jeszcze jajko ale z ciekawości spróbuję bez
OdpowiedzUsuńja właśnie próbowałam z jajkiem i jakoś mi nie podeszły :) ale to już kwestia smaków :)
UsuńJak ja nie lubię miętoszenia ciasta. Ale muszę wziąć się za pierogi. Super przepis!
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam Cię do siebie i zrobimy razem pierogi :) ja nie lubię sklejać, więc Ty będziesz sklejać a ja wyrabiać ciasto ;)
OdpowiedzUsuńmuszę zacząć robić ,bardzo lubię pierogi jeść ale robić nie umiem ha ha ha pozdrawiam jak zrobię to na pewno się pochwalę do Was
OdpowiedzUsuńJa dodaje oliwe wtedy jest mega elastyczne
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś zrobiłam z tego przepisu ciasto rewelacja mi wyszło 60 sztuk troszkę więcej mąki dałam, ciasto elastyczne, mięciutkie poprostu superrr polecam
OdpowiedzUsuńJa też robię takie ciasto na pierogi od lat ale przed wyrobieniem dodaję trochę oleju. Jest super miękkie i łatwo się rozwałkowuje oraz nie pęka w czasie gotowania. Polecam
OdpowiedzUsuńw
ja żyję 67 lat i innego ciasta nie robię
OdpowiedzUsuńja żyję 36 lat i innego ciasta nie robię
OdpowiedzUsuńPS oczywiście bez jajka