I tak właśnie powstało ciasto truskawkowa poezja. Pyszne, przełożone kremem i truskawkami zatopionymi w galaretce. Pychotka ;)
Składniki:
* biszkopt kakaowy (przepis tutaj)
* 500 ml śmietany kremówki 36%
* 2 galaretki truskawkowe
* około 700 g truskawek
* pół szklanki cukru pudru
* 1/4 szklanki przegotowanej wody+ łyżeczka cukru do nasączenia biszkoptu
* 700 ml przegotowanej wody do galaretki
Wykonanie:
Upiec
biszkopt według przepisu. Po wystudzeniu skroić wierzch
biszkoptu, nasączyć wodą wymieszaną
z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 700 ml
przegotowanej wody, odstawić do stężenia. Śmietanę
kremówkę ubić, dodając cukier puder do smaku. Na biszkopt wyłożyć
cienką warstwę śmietany, na wierzch ułożyć obok siebie
wcześniej umyte i oczyszczone truskawki (część truskawek odłożyć,
będą potrzebne aby zrobić śmietanę o smaku
truskawkowym). Całość zalać tężejącą galaretką (trochę
galaretki należy zostawić, aby dodać ją do ostatniej warstwy
śmietany). Pozostałą śmietanę wymieszać z wcześniej
zmiksowanymi truskawkami i galaretką, która nam pozostała. Na
całkowicie zastygniętą galaretkę wyłożyć
ostatnią warstwę czyli śmietanę z truskawkami. Wstawić do
lodówki na około 2 godziny :)
Wykorzystałam okrągłą blachę o średnicy 22 cm.
Wykorzystałam okrągłą blachę o średnicy 22 cm.
wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńna jaką blachę ten przepis?
OdpowiedzUsuńokrągła blacha, średnica 22 cm
Usuń