Składniki:
* 250 g mąki pszennej
* 200 g sera białego z wiaderka
* 200 g masła
* 2-3 łyżki cukru
* 1 żółtko
* 4 jabłka
* cukier puder do posypania
Wykonanie:
Z podanych składników (prócz jabłek i cukru pudru) zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 1 godzinę. Jabłka obkroić ze skórki i usunąć gniazda nasienne, pokroić na osiem części. Po godzinie ciasto wyjąć z zamrażalnika na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować je na grubość około 7-8 mm (w razie potrzeby podsypywać mąkę). Szklanką wycinać koła. Na połowie kłaść kawałek jabłka i złożyć na pół, lekko dociskając brzegi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-25 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Naprawdę cudowny przepis. :) Zapraszam na nowy post. Tym razem przepis na orientalnego kurczaka z dynią w sosie z nerkowców. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/21/orientalny-kurczak-z-dynia-w-sosie-z-nerkowcow/
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńAle fajne jabłkowe uśmieszki :D
OdpowiedzUsuńmoja córka jak je zobaczyła to powiedziała: patrz mama te ciastka się śmieją ;)
UsuńPyszne są :) Uwielbiam te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń