SEROWE CIASTKA Z JABŁKIEM

Chrupiące, przepyszne serowe ciastka z jabłkiem, które można zrobić także z innymi owocami, np z brzoskwinią a będą równie smaczne. Szybkie w wykonaniu, można je przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pudełku. 


 Składniki:
* 250 g mąki pszennej
* 200 g sera białego z wiaderka
* 200 g masła
* 2-3 łyżki cukru
* 1 żółtko
* 4 jabłka
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Z podanych składników (prócz jabłek i cukru pudru) zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 1 godzinę. Jabłka obkroić ze skórki i usunąć gniazda nasienne, pokroić na osiem części. Po godzinie ciasto wyjąć z zamrażalnika na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować je na grubość około 7-8 mm (w razie potrzeby podsypywać mąkę). Szklanką wycinać koła. Na połowie kłaść kawałek jabłka i złożyć na pół, lekko dociskając brzegi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20-25 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem.














5 komentarzy:

  1. Naprawdę cudowny przepis. :) Zapraszam na nowy post. Tym razem przepis na orientalnego kurczaka z dynią w sosie z nerkowców. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/21/orientalny-kurczak-z-dynia-w-sosie-z-nerkowcow/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne jabłkowe uśmieszki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja córka jak je zobaczyła to powiedziała: patrz mama te ciastka się śmieją ;)

      Usuń
  3. Pyszne są :) Uwielbiam te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)