Ciastka są słodkie, kruche, maślane, przepyszne. Polecam :)
* 225 g masła
* 1 szklanka cukru
* 1 jajko
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* kilka kropel ekstraktu waniliowego
* 3 szklanki maki pszennej
* cukier puder i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego na lukier jako krew
* dodatkowo migdały jako paznokcie
Wykonanie:
Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru i barwnika) zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, odrywać od niego mniejsze kawałki, rozwijać w długie wałki, które następnie trzeba pokroić na kawałki długości około 5-6 cm. Każdy kawałek formować na kształt palca, w miejsce paznokcia wbić migdał.
Paluchy ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C około 12-13 minut. Wystudzić. Można udekorować czerwonym lukrem jako krew.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)