Składniki:
* około 3 litrów wody
* 5-6 pałek z kurczaka
* 1 korzeń pietruszki
* kawałek korzenia selera
* por (zielona część)
* 1,5 kg marchewki
* 5-6 ziemniaków
* posiekana natka pietruszki do smaku
* 1 łyżeczka majeranku
* sól do smaku
Wykonanie:
Ze wszystkich składników prócz marchewki i ziemniaków ugotować wywar ( gotować około pół godziny od zagotowania). Marchewki ostrugać pokroić na mniejsze kawałki, tak samo ziemniaki w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać marchewki, gotować na mniejszym ogniu. Gdy marchewki będą prawie miękkie dodać ziemniaki. Gotować dalej około pół godziny (do miękkości warzyw). Doprawić ja do smaku według uznania.
Zupa jest już praktycznie gotowa, jednak ja na końcu warzywa ugniatam tłuczkiem do ziemniaków ( pozostawiając w zupie mniejsze i większe kawałki warzyw).
Zupa jest najlepsza następnego dnia :)
Fajny przepis muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń