Składniki:
* 1/2 kg mąki
* 1 jajko
* 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
* 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka
* 2 łyżki oleju
* sól
* 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej)
Wykonanie:
Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę.
Ciasto jest gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)