Babkę wzbogaciłam o kostki jabłek ze skórką . Oprócz kostki jabłkowej dostałam także jabłka suszone bez skórki i syrop klonowy. A to wszystko od BadaPak :*
Składniki:
* 4 jajka
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* pół szklanki rodzynek
* 70 g kostki jabłkowej ze skórką
Wykonanie:
Białka udzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać olej, przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać mikserem. Do masy dodać pianę z ubitych białek. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać rodzynki i kostki jabłek, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180'C około 50-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)