Składniki:
* 1/2 kg mąki pszennej
* 2 jajka
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mleka
* 125 g margaryny (rozpuszczona)
* 1 łyżka suchych drożdży bądź 8 dag świeżych drożdży
* 1 litr oleju do smażenia
* cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać połowę ciepłego mleka, wymieszać. Zasypać łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, dokładnie zagnieść i ponownie przykryte ścierką odstawić do wyrośnięcia do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm. Nożem odcinać paski szerokości około 3 cm i długości około 10-11 cm. Na środku każdego zrobić nacięcie, przez które należy przepleść jeden koniec paska. W garnku rozgrzać olej. Wkładać na olej chruściki partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe wykładać na ręcznik papierowy. Zimne posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników wyszło mi 40 chruścików.
Suuuuper :)
OdpowiedzUsuń:*
Usuń