Składniki:
* 4 szklanki mąki pszennej
* 1 kubeczek śmietany kwaśnej
* 1 kostka margaryny
* pół szklanki cukru
* 1 żółtko
* cukier puder do posypania
* marmolada o smaku różanym do nadzienia
Wykonanie:
Z mąki, śmietany, margaryny, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Owinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażalnika i podzielić na 3 części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować jeden kawałek ciasta na grubość około 7-8 mm w kształt prostokąta. Brzeg ciasta wzdłuż dłuższego boku posmarować marmoladą na szerokość około 3 cm. Zawinąć ciasto tylko raz. Rulonik odciąć od pozostałego ciasta. Pociąć na ciasteczka o długości 6-7 cm. Ponacinać na 1/3 szerokości ciastka wzdłuż dłuższego boku. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor około 25 minut. Wystudzić. Zimne ciastka można posypać cukrem pudrem.
Nie dość, że świetnie wyglądają to na pewno są pyszne :D
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę smaczne :)
UsuńAle piękne <3
OdpowiedzUsuńdziękuję :*
Usuń