Babkę czekoladową i różowe serca upiekłam z dwóch różnych przepisów na babki, oczywiście zarówno jedną jak i drugą babkę możecie upiec bez zabawy z serduszkami :)
Składniki na babkę z dodatkiem czerwonego barwnika:
* 150 g masła
* 3/4 szklanki cukru
* 1 paczka cukru waniliowego
* 5 jajek
* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
* barwnik czerwony (piekąc tradycyjna babkę można barwnik pominąć)
Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. w Osobnej misce masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając pracy miksera dodawać kolejno po jednym żółtku, dobrze wymieszać. Kolejno dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i barwnik (ilość do uzyskania odpowiedniego koloru). Wymieszać. Dodać białka ubite na pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40-45 minut.
Ciasto wystudzić. Pokroić na 4 kawałki, ze środków foremką w kształcie serca wykrawać serduszka, które użyjemy do babki czekoladowej.
Składniki na babkę czekoladową:
* 250 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki cukru
* 1 paczka cukru waniliowego
* 3 jajka
* 150 ml mleka
* 100 g gorzkiej czekolady
* 180 g masła
Wykonanie:
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. wystudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry, jajka i mleko wymieszać mikserem w misce, dodać wystudzone masło z czekoladą, ponownie wymieszać.
Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Na dno wylać 3-4 łyżki czekoladowego ciasta. Na środku formy układać blisko siebie wycięte wcześniej serca. Resztę formy dokładnie wypełnić ciastem czekoladowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec 40 minut
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)