Polecam pastę także na śniadanie Wielkanocne.
Do pasty jajecznej użyłam majonez kremowy od Folwark.
Składniki:
* 5 jajek
* 2 ogórki kiszone
* 4 łyżki sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
* 3-4 gałązki szczypiorku
* sól i pieprz do smaku
* pół łyżeczki musztardy sarepskiej
* 2 łyżeczki majonezu
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (żeby był jeszcze drobniejszy dodatkowo siekam go jeszcze nożem na desce). Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, osuszyć na ręczniku papierowym. Szczypiorek również drobno pokroić.
Jajka, ogórki, ser i szczypiorek umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Uwielbiam pasty tego typu. Szybkie i pyszne urozmaicenie, dla zwykłych kanapek.
OdpowiedzUsuńdobrze jest zjeść raz na jakiś czas coś innego :)
Usuń