Wyrazisty smak kawy w swoich babeczkach zawdzięczam kolumbijskiej kawie mielonej, którą otrzymałam od Przyjaciele kawy.
Składniki:
* 220 g mąki
* 250 g masła w temperaturze pokojowej
* 1 szklanka cukru
* 4 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka kawy zaparzona w 1/3 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając pracy miksera dodawać kolejno po 1 jednym jajku. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Na samym końcu dodać zaparzoną, wystudzoną kawę (oczywiście kawę przelaną przez sitko, bez fusów). Wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180'C. W tym czasie formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nalewać ciasta do 2/3 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut.
Można posypać cukrem pudrem.
Pyszne babeczki. Napisałabym, że do kawy ;) ale tu kawy już więcej nie trzeba ;)
OdpowiedzUsuńDo herbatki ;) Pozdrawiam :)
UsuńKocham takie desery. ! Idealne są po obiedzie.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/