Składniki:
Na ciasto:
* około 3 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 150 g margaryny
* 2 żółtka
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* 300 ml śmietany kremówki
* 250 g serka mascarpone
* cukier puder do smaku
* owoce do dekoracji
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.
Po tym czasie formę na tarty (u mnie o średnicy 26 cm) wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 20-25 minut. Ciasto schłodzić.
W tym czasie ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone, jeszcze chwilę mieszać.
Na zimne kruche ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, udekorować owocami. chłodzić około 1 godziny w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)