Pierwsza kanapka z mielonką już zjedzona ;)
Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką szynkowara, dzięki uprzejmości Tradismak . I wiecie co? Żałuję, że wcześniej nie miałam tego sprzętu w swojej kuchni :)
Składniki:
* około 1,2 kg mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
* 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
* 3 łyżeczki peklosmaczku
* 2 łyżeczki przyprawy Dobry Smak Szeherezada
(można tu użyć dowolnych ulubionych przypraw)
* 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Mięso zmielić na mielone. Dodać do niego żelatynę, peklosmaczek, przyprawy i wlać wodę. Wszystko mieszać ręką około 3 minut.
Tak przygotowane mięso przełożyć do szynkowara, ciągle je dociskając, by nie pozostała żadna wolna szczelinka. Szynkowar przycisnąć praską i wstawić do lodówki na około 24 godziny.
Po tym czasie szynkowar wyjąć z lodówki i wstawić do wysokiego garnka. Zalać wodą ciut ponad wysokość mięsa.
Mielonkę wstawić do gotowania. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik do minimum i tak parzyć mielonkę około 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody do wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki na 12-15 godzin.
Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńa co to ten peklosmaczek
OdpowiedzUsuńpeklosmaczek to sól peklująca :)
UsuńA można do słoików?
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
Usuńhttp://www.zrobtosmacznie.pl/2017/06/mielonka-sekretna-czosnkowa-soikowa.html
Pozdrawiam
Uwielbiam domowe wędlinki :D
OdpowiedzUsuń