Do przygotowania sałatki wykorzystałam olej lniany tłoczony na zimno od Green Spoon.
Nie od dziś wiadomo, że olej lniany jest bardzo zdrowy, bogaty w kwasy Omega 3, wspomaga trawienie, odchudzanie, przeciwdziała zaparciom, obniża poziom cholesterolu. Zalecane jest spożywanie około 2 łyżek oleju lnianego codziennie na czczo. Oprócz tego olej lniany ma swoje właściwości w kosmetyce: nawilża skórę, wzmacnia włosy, opóźnia powstanie zmarszczek :)
Dlatego też warto włączyć olej lniany do swojego jadłospisu.
Składniki:
* 1 paczka mix sałat
* solidna garść szpinaku
* kilka pomidorków koktajlowych
* pół ogórka
* kilka rzodkiewek
* 3 łyżki oleju lnianego
* 1 łyżka soku z cytryny
* sól do smaku
Wykonanie:
Mix sałat i szpinak dokładnie opłukać, porwać rękami na mniejsze kawałki do miski. Ogórka obrać ze skórki pokroić w kostkę, rzodkiewki w plasterki a pomidorki koktajlowe na pół. Wszystko wsypać do miski, wymieszać. Dodać olej lniany wymieszany z sokiem z cytryny i solą. dokładnie wymieszać.
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńPrzepyszna! 😋
OdpowiedzUsuń