Co prawda przygotowanie takiej szynki zajmuje kilka dni, ale za to wiemy co jemy. Polecam i życzę smacznego :)
Składniki:
* około 1,5 kg szynki wieprzowej
* 1 łyżeczka soli peklującej
* 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
* 2 łyżeczki mieszanki przypraw Dobry Smak Rozkoszna
* pół łyżeczki mielonego chili
* 1 łyżeczka cukru
* 100 ml wody
Wykonanie:
Szynkę wieprzową pokroić na plasterki jak na kotlety, włożyć do miski, wymieszać z mielonym chili i mieszanką przypraw. W garnku zagotować wodę, wsypać żelatynę, sól peklującą i cukier, mieszać do rozpuszczenia składników. Odstawić z płyty grzewczej i wystudzić. Zimną wodę wlać do mięsa i mieszać ręką około 3-4 minuty aż mięso pochłonie wodę i stanie się lepkie.
Tak przygotowaną szynkę układać ścisło w szynkowarze i wstawić do lodówki na około 24 godziny.
Po tym czasie szynkowar wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą około 2-3 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze i wstawić do zagotowania. Kiedy woda w garnku zacznie się gotować zmniejszyć palnik do minimum i tak parzyć szynkę około 1,5 godziny.
Następnie szynkowar wyjąć z wody, wystudzić i wstawić do lodówki na kolejne 18-20 godzin. Po tym czasie można już zajadać pyszną szyneczkę :)
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńPiękna ;)
OdpowiedzUsuńmam szyn kowar i już trochę robiłam wędlinę ale nie tak wiec zrobię ten przepis jest interesujący jak zrobię to się odezwie pozdrawiam joanna
OdpowiedzUsuńSkoro "wiemy, co jemy" to wiemy też, że peklosól to nic innego jak mieszanka soli kuchennej i związków azotu (m.in. azotynu sodu). Wybija bakterie, nadaje wędlinie ładny różowy kolorek i... przyczynia się do powstawania nowotworów przewodu pokarmowego. Dajcie sobie spokój z peklosolą - zwykła sól z powodzeniem wystarczy.
OdpowiedzUsuń