Idealna na Wielkanoc a także do popołudniowej kawki każdego dnia :)
Do mojej babki wykorzystałam mąkę pszenną luksusową typ 550 od Młyny Stoisław.
A po przepisy na inne babki zajrzyjcie tutaj :)
* 1 kostka masła (250 g)
* niepełne półtora szklanki cukru
* 2 i 1/4 szklanki mąki
* 4 jajka
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* skórka i sok z jednej dużej cytryny
Lukier cytrynowy:
* 1 szklanka cukru pudru
* kilka kropel soku z cytryny
* 5-6 łyżek wody
Wykonanie:
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny (cytrynę należy wcześniej sparzyć) i wyciśnięty z niej sok. Wszystko ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Ciasto przełożyć do formy do wypieku babki (może być też tradycyjna keksówka). Wstawić do odpowiednio nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika).
Wystudzoną babkę można polukrować. W tym celu należy wymieszać cukier puder, sok z cytryny i wodę.
Dziś robiłam, wyszła pyszna 😋 i wilgotna.
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę
UsuńPyszna
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńJaka jest pojemność szklanki?
OdpowiedzUsuń250 ml :)
Usuń