Do naleśników wykorzystałam domową konfiturę z borówki amerykańskiej.
Składniki
* 2 szklanki mąki
* 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości)
* około 2 szklanek mleka
* około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki)
* niepełne pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, i sól, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto naleśnikowe przelać do plastikowej butelki, w nakrętce zrobić dziurkę. Na dobrze rozgrzaną patelnie wyciskać ciasto tworząc dowolny wzór, smażyć z obu stron do rumiany kolor.Zawijać w rulonik.
Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńRobie tak od dawna , wnuczka nazywa te nalesniki " serwetkowe"
OdpowiedzUsuń