Tort wyszedł pyszny, lekki a co najważniejsze smakował solenizantowi :)
Do upieczenia biszkoptu użyłam maki pszennej tortowej typ 450 od Młyny Stoisław.
Składniki na biszkopt:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 2/3 szklanki mąki tortowej
* 1/3 szklanki kakao
Dodatkowo:
* 750 ml śmietany kremówki 36 %
* 1 serek mascarpone
* cukier puder (ilość według uznania)
* świeże maliny do dekoracji
* płatki migdałowe do dekoracji boku tortu
Najpierw zajmiemy się upieczeniem biszkoptu.
Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając pracy miksera dodawać stopniowo po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i wymieszać, ale teraz już delikatnie, drewnianą łyżką.
Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 35 minut.
Moja rada: * do pieczenia biszkoptu nigdy nie smaruje boku blachy masłem, wtedy ciasto nie opada.
* biszkopt po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości kolan.
* wystudzony biszkopt po wyjęciu z formy odwracam na 15-20 minut do góry nogami, w ten sposób pozbywam się tzw. górki.
Biszkopt rozciąć wzdłuż na pół (potrzebowałam tylko dwa płaty ciasta).
Teraz trzeba ubić śmietanę kremówkę na sztywno (aby śmietana się dobrze ubiła musi być mocno schłodzona), pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku.
Pierwszy płat ciasta ułożyć na talerzu do tortu, lekko go nasączyć (ja do nasączenia użyłam pół szklanki przegotowanej wody wymieszanej z łyżeczką cukru). Część śmietany wyłożyć na biszkopcie, na to ułożyć obok siebie maliny. Całość przykryć drugim płatem biszkoptu. Górę i boku wysmarować śmietaną. Górę udekorować malinami i śmietaną wyciskaną ze szprycy cukierniczej, natomiast boki obsypać uprażonymi wcześniej na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Napis "sto lat" zrobiłam z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Cudownie letni!
OdpowiedzUsuńAż mi się chce wakacji... :)
Cudnyyyy!
OdpowiedzUsuń