JOGURTOWE PLACKI Z MĄKI JAGLANEJ

Placki jogurtowe z mąki jaglanej to bardzo smaczne i leciutkie placuszki. Są tak dobre, że można je po prostu wziąć do ręki i zajadać. Ale można też podać je z ulubioną konfiturą, syropem klonowym czy musem z owoców.



Placki są doskonałe na śniadanie czy podwieczorek. Zapewniam Was, że posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Do placków wykorzystałam ekologiczną mąkę jaglaną oraz ksylitol ze sklepu internetowego Zdrowy Market24.



Składniki na około 16 placków:
* 1 szklanka mąki jaglanej
* 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 1 szklanka jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce. Wymieszać łyżką. Odstawić na 10-15 minut.
Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju (można użyć olej kokosowy). Na patelnię wylewać po 1 łyżce ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.





















3 komentarze:

  1. Są o niebo lepsze od zwykłych! Oczywiście według mnie. :)
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zajadam, są przepyszne, takiego przepisu szukałam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne! Dokładnie tego szukałam :) od dziś będę regularnie robić takie na śniadanie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)