PIZZA Z PATELNI

Pizza z patelni do zrobienia w kilka chwil a smakuje naprawdę wyśmienicie. Cienkie ciasto plus ser (duuuużo sera) i ulubione dodatki. Spód jest idealnie wypieczony a ser rozpuszczony.
Pizza z patelni to także doskonałe rozwiązanie dla osób nie posiadających piekarnika. 
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie ją zrobić ;)




Z podanych niżej proporcji wyszło mi 6 okrągłych pizz o średnicy około 20-21 cm.

Składniki:
* 3 szklanki mąki (użyłam mąki na pizze włoską)
* 1 szklanka letniej wody
* 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 4 łyżki oleju

Dodatkowo:
* gotowy sos do pizzy
* żółty ser starty na tarce o dużych oczkach
* ser mozzarella
* ulubione dodatki, u mnie były to pieczarki podsmażone, papryka czerwona i plasterki kiełbasy pepperoni 

Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać 1/3 letniej wody i wymieszać wszystko, zasypać łyżką mąki. Zakryć ścierką i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie do zaczynu dołożyć resztę składników, zagnieść ciasto, zakryć ścierką i ponownie odstawić na około 30-40 minut. 
Stolnicę podsypać mąką, wyrośnięte ciasta wyłożyć na stolnicę, lekko zagnieść. Od ciasta odrywać kawałki i wałkować je bardzo cienko na kształt koła i wielkości patelni jaką posiadacie.
Patelnię (musi być sucha) rozgrzać (ale nie tak bardzo ponieważ ciasto musi się wypiec). Na rozgrzanej patelni położyć placek ciasta. Piec około 3-4 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odwrócić na drugą stronę, posmarować sosem, posypać serem i ułożyć ulubione dodatki. Pizzę piec pod przykryciem kolejne 5 minut. 



Do pizzy użyłam produktów od Młyny Stoisław oraz Folwark.













1 komentarz:

  1. Często robię: http://www.digotuje.pl/2016/03/pizza-z-patelni.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)