Został mi ryż z obiadu a pod ręka miałam też tuńczyka, więc postanowiłam zrobić szybką sałatkę. W sam raz, aby zabrać ją w pudełku do pracy. Sałatka jest bardzo sycąca i delikatna w smaku. Polecam wszystkim miłośnikom tuńczyka :)
Składniki:
* woreczek ryżu
* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
* 1 puszka groszku
* 4-5 ogórków konserwowych
* 5 jajek ugotowanych na twardo
* 2 łyżki majonezu
* 1 łyżeczka musztardy ostrej
* sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie (do wody wsypałam 1 łyżeczkę przyprawy do ryżu Skworcu), odlać z nadmiaru wody i wystudzić. Wsypać do miski. Jajka ugotować na twardo, wystudzone pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Groszek i tuńczyka odsączyć z wody, wsypać do miski. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą, dodając majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Odstawić sałatkę do lodówki na około 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)