Przyznam się, że do tej pory nie znałam i nigdy nie smakowałam owoców morwy białej. A tak naprawdę to bardzo smaczny owoc, idealny na przekąskę ale tez super dodatek do wypieków. Swoim kształtem przypomina jeżynę, słodki smak, obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwmiażdżycowo... to tylko kilka z jej zalet.
Do swoich babeczek wykorzystałam morwę białą suszoną, którą otrzymałam od firmy Helio.
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1/2 szklanka cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1/2 szklanki wiórków kokosowych
* 1/4 szklanki oleju
* 1/2 szklanki mleka
* 1 jajko
* 50 g morwy białej suszonej
Wykonanie:
w misce umieścić wszystkie składniki (oprócz wiórków kokosowych i morwy białej), wymieszać ciasto przy pomocy miksera. Następnie wsypać wiórki kokosowe i białą morwę i wymieszać łyżką ciasto. Ciasto wylewać do papierowych lub silikonowych papilotek umieszczonych w formie do pieczenia babeczek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 20 minut.
Babeczki można posypać cukrem pudrem, jednak ja uważam, że nie jest to potrzebne, ponieważ są wystarczająco słodkie.
Lubię sobie morwę podjadać :)
OdpowiedzUsuńBabeczki z pewnością smakowały wybornie :)
moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPyszne i szybkie :)
OdpowiedzUsuń