Do ciastek wykorzystałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i cynamon mielony firmy Skworcu.
Do wycinania kształtów ciastek użyłam foremek do ciastek i pierników oraz foremek dwustronnych do ciastek i pierników. Zarówno jedne jak i drugie są dobrymi gadżetami w kuchni. Jedne z wygodnymi uchwytami, drugie dwustronne, dzięki czemu tak naprawdę z jednej foremki można wykroić dwa różne kształty ciastek. Są nieduże, co jest dużym plusem, zmieszczą się w każdej szafce czy szufladzie. Dlatego i Wam polecam takie foremki o różnych kształtach. A nabyć je możecie na stronie Stella.
* 3 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 3/4 szklanki brązowego cukru
* 2-3 łyżeczki cynamonu
* 3 łyżeczki cukru waniliowego
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 jajko
* 200 g masła
Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem z cukrem brązowym, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać całe jajko, ponownie wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko wymieszać mikserem. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 5-6 mm. Foremkami wykrawać różne ciasteczka.
Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 9-10 minut w temperaturze 170'C.
Wpis bierze udział w wydarzeniu na Facebook'owej grupie Błyskawiczne piątki. Zapraszamy wszystkich do wzięcia udziału w naszej co piątkowej akcji :)
Bardzo lubię takie ciasteczka :) Do pochrupania idealne :)
OdpowiedzUsuńPyszności :D A ile zabawy dla dzieci przy wycinaniu ;)
OdpowiedzUsuńooo tak :) Te akurat robiłam wczoraj jak córka w szkole była, ale jak jest ze mną w domu to zawsze mi chętnie pomaga :)
UsuńFikuśne te foremeczki i bardzo apetyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńFikuśne kształty i smaczne pogryzanie - czegóż chcieć więcej!? :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuńI ja bardzo dziękuję za wspólne gotowanie :)
UsuńDomowe ciasteczka smakują najlepiej! :) Piękne kształty!
OdpowiedzUsuńŁadne ciasteczka,smaczne też na pewno są :)
OdpowiedzUsuń