Lemoniadę arbuzową można przygotować na wiele sposobów, ale dla mnie najlepsza jest z wodą gazowaną limonką, cytryną i listkami mięty.
* około 400 g czerwonej części arbuza
* około 600 ml wody gazowanej
* 1 i 1/2 cytryny
* 1 i 1/2 limonki
* kilka listków mięty
* 2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Arbuz zmiksować za pomocą blendera. Przelewać uzyskany mus przez sitko, aby do lemoniady nie dostał się nadmiar miąższu i pestki.
Do dzbanka wycisnąć sok z jednej cytryny i jednej limonki, wsypać dwie łyżki brązowego cukru i wymieszać, by cukier się rozpuścił. Dodać sok z arbuza. Następnie wlać wodę gazowaną, wymieszać. Połowę limonki i cytryny pokroić w plasterki, dodać do lemoniady razem z listkami mięty.
Podawać schłodzone z kostkami lodu.
Przepis bierze udział w Facebook'owym wydarzeniu Letnie orzeźwienie.
Letnie orzeźwienie u innych blogerów:
Smaczne przepisy
Dorota Lapacz zdjęcie z FB
Dorota Legec zdjęcie z FB
Grunt to przepis
Kuchnia i Podróże
Czarna od kuchni
Słodkie okruszki
Marcepanowy kącik
Zrób to smacznie
Moje wypieki i nie tylko
Moje Małe Czarowanie
Moje domowe kucharzenie
Fajna lemoniada Pati, dziękuję za wspólną zabawę:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie domowe lemoniady :) Pysznie i orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńPysznie i orzeźwiająco się zapowiada :) Dziękuję, za wspólna zabawę -:)
OdpowiedzUsuńSuper napój na upały :) Dzięki za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie .Dzięki za wspólną zabawę.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak szybki przepis na maxymalne orzeźwienie - dziękuje za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńPysznie zamieszana lemoniada :) Dzięki za wspólne popijanie orzeźwiających napojów :) I do następnej takiej zabawy wkrótce!
OdpowiedzUsuńDziękuje, za wspólna zabawę ;)pychotka
OdpowiedzUsuń