Dużym plusem domowych kiełbas w słoiku jest ich długi termin do spożycia. Mielonka jest idealna na kanapki lub można też zabrać ze sobą słoiczek mielonki do pracy czy na wycieczkę :)
Do mielonki wykorzystałam zestaw promocyjny "Słoikowa" od Tradismak.
* 600 g piersi z kurczaka
* 600 g łopatki wieprzowej
* 3-4 ząbki czosnku
* 3 łyżeczki przyprawy "sekretna"
* 1 łyżeczka soli peklowej (peklosmaczek)
* 1 łyżeczka soli czosnkowej
* 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
* 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Pierś z kurczaka i łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Powstałe mięso mielone wymieszać z wodą, żelatyną, solą peklującą, solą czosnkową, przyprawą sekretna i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Mięso przełożyć do słoików ( do pełnego słoika), mocno zakręcić pokrywką. Słoiki układać w garnku, zalać wodą na taka wysokość, aby woda pokryła słoiki. Gotować około 45-50 minut (od momentu zagotowania w garnku wody).
Po tym czasie słoiki wyjąć z garnka, ułożyć na ścierce do przestudzenia, następnie wstawić do lodówki, aby galareta stężała.
Rewelacyjny sposób na wędlinę w słoiku! Zdradź proszę jakie przyprawy są w "sekretnej" bo kusi mnie straszliwie żeby przepis wypróbować, ale "sekretnej" niestety nie posiadam. Jakiś zamiennik? A przy gotowaniu woda ma zupełnie przykryć pokrywki, czy może tylko do ich wysokości, tak jak przy pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńja pasteryzuję dwa razy ,jednego dnia 1godzinę i drugiego dnia pół godzinki ...
OdpowiedzUsuń