Jaglanka to smaczny i wartościowy posiłek na początek dnia. Idealny pomysł na śniadanie w pracy, gdyż jaglankę można przygotować szybciej w domu zamknąć w słoiczku i drugie śniadanie w pracy gotowe ;)
Podaję Wam tak naprawdę najprostszy sposób na przygotowanie jaglanki, jednak możecie go zmodyfikować gotując np kaszę na mleku kokosowym lub dodając inne ulubione owoce.
* 1/2 szklanki kaszy jaglanej
* 1 i 1/4 szklanki mleka
* owoce- w moim przypadku maliny i kilka borówek amerykańskich
* ewentualnie do dosłodzenia ksylitol, brązowy cukier, miód lub syrop klonowy
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wysypać na sitko i przepłukać po kilka razy pod zimną i gorącą wodą na zmianę. Następnie kaszę przesypać do garnka, dosłodzić do smaku, wlać mleko i gotować kaszę na małym ogniu tak długo aż kasza wchłonie mleko (ale też nie pozostawiając jej całkiem wysuszonej), co chwile mieszając by się nie przypaliła.
Kaszę przełożyć do słoiczka, miseczki, szklanki (co tylko chcecie), udekorować owocami lub musem z owoców.
A jeśli macie ochotę na budyń z kaszy jaglanej to po przepis zapraszam tutaj.
Dla takiego śniadania chce się wychodzić z łóżka :)
OdpowiedzUsuńZ moimi ukochanymi malinami <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słoiczkowe 2-gie śniadania - zakręcić, do torebki i mieć gotowca do pracy :)
OdpowiedzUsuń