I jeszcze kilka słów o berberysie.
Berberys to małe czerwone owoce, rosnące na krzewach. Zawierają dużo witaminy C, lekko kwaskowate w smaku. Wykorzystywane są między innymi do robienia konfitur i nalewek. Swoje zastosowanie mają również w lecznictwie, działają przeciwbólowo, przeciwbiegunkowo, pomagają w przemianie materii.
Do babki wykorzystałam berberys suszony od Helio.
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 szklanka cukru drobnego
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 3 jajka większe
* 170 g masła
* 30 g suszonego berberysu
* cukier puder+ woda do zrobienia lukru
Wykonanie:
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać. Na końcu dodać suszony berberys i ciasto wymieszać łyżką drewnianą.
Ciasto przelać do keksówki, piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 50-55 minut.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.
Pysznie :) Lubię takie ciasta, idealne z filiżanką dobrej herbaty :)
OdpowiedzUsuń