Można go jeść na śniadanie czy drugie śniadanie.
Omlet z powodzeniem można przygotować wcześniej, zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy.
Do przygotowania omletu wykorzystałam płatki owsiane górskie błyskawiczne od Młyny Stoisław.
* 2/3 szklanki płatków owsianych
* 2 jajka
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* olej kokosowy do smażenia
Dodatkowo owoce i syrop klonowy do polania
Wykonanie:
Płatki owsiane w szklance zalać wrzącą wodą na wysokość około 1 cm ponad wysokość płatków (chodzi o to by płatki zmiękły).
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka wymieszać mikserem z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać ubitą wcześniej pianę i delikatnie wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.
Patelnie rozgrzać z odrobiną oleju kokosowego. Wylać partię przygotowanej masy na omlet (ja podzieliłam sobie masę na 3 omlety) na rozgrzana patelnię, smażyć na mniejszym ogniu około 2 minuty z obu stron.
Omlety udekorować ulubionymi owocami i polać syropem klonowym.
Rewelacja! Owsianka w omlecie - świetny pomysł :) Dzięki Kochana za wspólny Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuń