BARDZO CZEKOLADOWE CIASTO Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Wilgotne, pulchne, smaczne i intensywnie czekoladowe ciasto z polewą czekoladową. Bardzo szybkie w przygotowaniu. W sam raz dla fanów czekolady :)




Najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Trudno mu się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku :) A najlepsze jeszcze ciepłe ;)



Składniki na okrągłą blachę 24 cm:
* 150 g mlecznej czekolady
* 150 g masła
* 1 szklanka mleka
* 1 i 1/2 szklanki cukru
* 3 szklanki mąki pszennej
* 4 jajka
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
* 100 g mlecznej czekolady
* 50 g masła

Wykonanie:
Do garnka dać małe kawałki masła i kostki czekolady, wstawić na mały palnik. Podgrzewać do momentu aż masło i czekolada się rozpuszczą. Zdjąć z płyty grzewczej, wlać mleko i wymieszać. Wystudzić.
Jajka (w całości) utrzeć z cukrem, do momentu aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. dodać wystudzoną masę czekoladową, wymieszać.
Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać mikserem.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Kawałki masła i czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać przestudzone ciasto.





Wpis bierze udział w Facebook'owym wydarzeniu "Czekolada i kakao- tego zawsze mało".
Inne blogi, na których znajdziecie pyszne czekoladowe lub kakaowe smakołyki:
Smaczne przepisy
Życie zaczyna się w kuchni
Czarrna od kuchni
Teresa Walczak
Zdrowo i pysznie na talerzu by Katarzynka
Kuchnia mniam
Marcepanowy kącik
Dorota Lapacz


4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)