Idealny piątkowy, szybki, bezmięsny obiad :)
Jajka w sosie musztardowym nadają się również jako przekąska czy na stół Wielkanocny.
Myślę, że jadł je chyba każdy, a jeśli nie to koniecznie musi spróbować :)
* jajka ugotowane na twardo (ilość według tego ile osób zasiada do obiadu)
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* ok. 300 ml bulionu rosołowego
* 3-4 łyżki musztardy sarepskiej
* sól i pieprz do smaku
* świeża pietruszka lub koperek do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek.
W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Do lekko zarumienionej mąki wlać bulion. Mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą i pieprzem, dodać musztardę, wymieszać. W razie potrzeby, gdy sos będzie za gęsty dodać wody.
Najsmaczniejsze są te dania, które przypominają nam smaki z dzieciństwa :) Udanego weekendu!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sos musztardowy i takie danie bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń