Do wykonania kiełbasy słoikowej wykorzystałam zestaw "Słoikowa" od Tradismak.
* 1 kg mięsa z udek kurczaka (waga mięsa bez kości i skóry)
* 1 łyżeczka płaska soli
* 1 płaska łyżeczka peklosmaczku (soli peklowej)
* 1 łyżeczka przyprawy kiełbasa wiejska
* 1 łyżeczka płaska żelatyny spożywczej
* kilka ziarenek świeżo zmielonego pieprzu zielonego
Wykonanie:
Mięso z udek kurczaka pokroić na małe kawałki. Dodać wszystkie przyprawy, sól peklową, i pieprz i wszystko wymieszać. Mięso wkładać do słoików do 3/4 ich wysokości.
Słoiki wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość pokrywek. Gotować około 1 godzinę i drugiego dnia około 30 minut. Zimne słoiki wstawić do lodówki.
Takiej propozycji jeszcze nie jadłam, ale wygląda tak apetycznie, że bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMam pytanko jedyne .
OdpowiedzUsuńCzy skórki z kurczaka tez dajesz ?
Bez skóry :)
Usuń