Od dawna planowałam zrobić to ciasto, ale zawsze jakoś to odwlekałam i teraz żałuję. Ciasto na pewno zrobię jeszcze nie raz.
Idealne jako słodki poczęstunek dla gości, których smak tego ciasta na pewno oczaruje.
Składniki na biszkopt:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki mąki tortowej typ 450 (użyłam mąki tortowej Młyny Stoisław)
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki kakao
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3-4 łyżki oleju
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Formę do ciasta (użyłam prostokątnej o wymiarach 24 na 26 cm) wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Składniki na krem:
* 300 g masła
* 1,5 szklanki cukru
* 125 ml mleka
* 200 g mleka w proszku
* 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać mleko do momentu aż rozpuści się cukier. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć w misce na puszystą masę. Do utartego masła wlewać stopniowo przestudzone mleko i ciągle mieszać mikserem. Na końcu wsypać mleko w proszku. Mieszać tak długo aż mleko w proszku połączy się z masłem i mlekiem.
Na jednym płacie biszkoptu rozsmarować krem. Przykryć to drugim płatem biszkoptu.
Składniki na polewę:
* 6 łyżek masła
* 8 łyżek cukru
* 2 płaskie łyżki kakao
* 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać mleko i cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać kakao, wymieszać.
Schłodzoną polewę wylać na ciasto. "Mleczną kanapkę" wstawić do lodówki.
Ciasto wygląda przepysznie, pewnie też tak smakowało :)
OdpowiedzUsuń