Wiem, że do świąt Wielkanocnych jeszcze baaaardzo daleko, ale takie krokiety sprawdzą się również doskonale na świątecznym stole :)
Składniki na około 18-20 naleśników:
* 2 szklanki mąki
* 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości)
* około 2 szklanek mleka
* około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki)
* niepełne pół łyżeczki soli
* 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta)
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor.
Składniki na farsz jajeczny:
* 15 jajek
* garść posiekanego szczypiorku
* sól i pieprz do smaku
* 1 surowe jajko
* 2-3 łyżki bułki tartej
* jajka i bułka tarta do panierki
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać.
Naleśnika do połowy wysmarować farszem z jajek. Zwinąć w rulonik. Odciąć lekko brzegi. Zawiniętego naleśnika przeciąć na pół. Każdego krokieta obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
O takich jeszcze nie jadłam! świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle pyszna propozycja. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na krokiety - z farszem jajecznym jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń