KROKIETY Z JAJKIEM

A kto powiedział, że jak krokiety to z mięsem? Z jajkiem są równie smaczne. Idealne na piątkowy, bezmięsny obiad, do tego kubek ciepłego czerwonego barszczu. Proste do przygotowania. 
Wiem, że do świąt Wielkanocnych jeszcze baaaardzo daleko, ale takie krokiety sprawdzą się również doskonale na świątecznym stole :)



Składniki na około 18-20 naleśników:
* 2 szklanki mąki
* 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości)
* około 2 szklanek mleka
* około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki)
* niepełne pół łyżeczki soli
* 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta)

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor.


Składniki na farsz jajeczny:
* 15 jajek
* garść posiekanego szczypiorku
* sól i pieprz do smaku
* 1 surowe jajko
* 2-3 łyżki bułki tartej
* jajka i bułka tarta do panierki

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać.

Naleśnika do połowy wysmarować farszem z jajek. Zwinąć w rulonik. Odciąć lekko brzegi. Zawiniętego naleśnika przeciąć na pół. Każdego krokieta obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.





3 komentarze:

  1. O takich jeszcze nie jadłam! świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszna propozycja. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na krokiety - z farszem jajecznym jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)