Rolada swoim wyglądem przypomina żyrafę, stąd taka jej nazwa. Efektownie się prezentuje i jest naprawdę bardzo smaczna. Robiłam ją już kiedyś i zachwyciła moich gości swoim wyglądem. Teraz przypomniał mi się przepis, a że w domu zalegały banany a śmietana dobiegała ku końcowi swojej ważności, trzeba było wykorzystać te produkty (szkoda wyrzucić ;)).
Jeśli i Wy chcecie zachwycić swoich gości, polecam przygotować tą właśnie roladę.
* 5 jajek
* 6 łyżek cukru
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 80 ml wody
* 45 ml oleju
* 2 łyżki kakao (użyłam Skworcu)
Składniki na masę śmietanową:
* 500 ml śmietany kremówki 36%
* 250 g serka mascarpone
* 2-3 łyżki cukru pudru
* 2 banany
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i wodę, wymieszać mikserem. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, wymieszać. Dodać do ciasta ubite wcześniej białka, wymieszać delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. do rękawa cukierniczego dać kilka łyżek ciasta, wyciskać na papier szlaczki w kształcie wzoru żyrafy. Tak przygotowany wzór podpiec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 3-4 minut.
Do pozostałego w misce ciasta dodać kakao, wymieszać łyżką.
Na podpieczone ciasto wylać ciasto ciemne. Delikatnie rozprowadzić. Następnie ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 15 minut.
Jeszcze gorące ciasto przykryć ścierką, odwrócić i zdjąć papier. Ponownie odwrócić ciasto wzorem do dołu i pozostawiając na gorze ścierkę, ciasto zwinąć w roladę. Odłożyć do wystudzenia.
W tym czasie ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać.
Roladę rozwinąć. Wysmarować śmietaną, pozostawiając wolny kawałek około 3-4 cm od brzegu. Wzdłuż drugiego brzegu, gdzie jest śmietana ułożyć banany. Ciasto ściśle zwijać w roladę.
Włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Roladę kroić w plastry (ja kroję je lekko pod ukosem).
Śliczna ta roladka))
OdpowiedzUsuńwygląda super!
OdpowiedzUsuń