Idealne do kawki, na podwieczorek. Podane z cukrem pudrem, konfiturą, bitą śmietaną, owocami smakują obłędnie. Ja uwielbiam a Wy?
Gofry podałam swojej rodzince z konfiturą truskawkowy rabarbar od Małe Szczęścia. Przepyszna konfitura o słodko- kwaśnym smaku doskonale skomponowała się z czekoladowymi goframi :)
* 1 i 3/4 szklanki mleka
* 2,5 szklanki mąki
* 2 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* 4 łyżki oleju
* szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mleko i olej, wymieszać. Następnie dodać cukier waniliowy, przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko mikserem. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Gofrownicę dobrze rozgrzać. Delikatnie przesmarować ją pędzelkiem zanurzonym w oleju. Wylewać chochlą ciasto, smażyć około 3-5 minut*. Upieczone gofry przekładać na kratkę do wystudzenia.
*czas smażenia gofrów zależny jest od mocy gofrownicy
Pyszne gofry
OdpowiedzUsuń