3-SKŁADNIKOWY BISZKOPT DO TORTU

Polecam ten biszkopt. Jest idealny do tortów i nie tylko. Z powodzeniem można go rozkroić na 3 części. Biszkopt osiąga wysokość nawet 6-7 cm. Rośnie bez proszku do pieczenia.  Jest pulchny, puszysty i lekki. 
Cały sekret w idealnym biszkopcie to dobrze ubite białka, odpowiednie proporcje no i oczywiście po upieczeniu trzeba rzucić biszkopt na podłogę :)



Składniki:
* 8 jajek w temperaturze pokojowej
* 160 g mąki pszennej tortowej
* 200 g drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodać żółtka, wymieszać. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. 
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. 
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. 





21 komentarzy:

  1. Dlaczego i po co rzucić na podłogę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzucając o podłogę wyzbywasz się powietrza z biszkoptu, a wierzch jest równy, znika tzw górka :)

      Usuń
  2. aaa to ciekawe ,na pewno wypróbuję co do biszkoptu wyrósł wspaniale ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uzywając formy silikonowej tez trzeba go zrzucic ?

    OdpowiedzUsuń
  4. zrzucam od lat i to naprawdę działa

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę wyrośnie bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie opadl jak rzuciłam o podłogę

    OdpowiedzUsuń
  7. Urósł piękny A gdy rzuciłam na podłogę opadł:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dobrze kojarzę, to wstawiła Pani zdjęcie na jednej z grup na Fb. I już tłumaczę, stało się tak dlatego, że biszkopt urósł ponad wysokość blachy i nie miał po czym dalej się "wspinać", by rosnąć. Dlatego też czasem warto wyłożyć blachę papierem do pieczenia i boki wystawić papierem wyżej niż jest wysoka blacha, wtedy biszkopt ma na czym dalej rosnąć :)

      Usuń
  8. Zamiast rzucać na podłogę proponuję zaraz po wyjęciu przykryć np. deską i odwrócić formę do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Biszkopt idealnie równy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Moj biszkopt maly wyrosl. Chyba winna miksera, jest dosc slaby i wolno ubija

    OdpowiedzUsuń
  10. Raz zapomniałam dodać proszku do pieczenia i biszkopt wcale nie wyrósł. Zrobiłam małe biszkopciki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja nigdy nie używam proszku do pieczenia i zawsze rośnie :)

      Usuń
  11. Z jakiej wysokości rzucać? (Mieszkam na drugim pietrze) 😁

    OdpowiedzUsuń
  12. dlaczego bez proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy odpowiednio ubić białka, i nie potrzeba proszku do pieczenia :) Nigdy nie dodaję go do pieczenia biszkoptu :)

      Usuń
  13. A czy uda się upiec w prodizu. Da ka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, kiedyś wszystko się piekło w prodiżu :)

      Usuń
  14. Po upieczeniu zrzuciałam tortownicę z biszkoptem z pierwszego piętra i zanim zbiegłam na dół, już go nie było, ktoś ukradł. :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)