Cały sekret w idealnym biszkopcie to dobrze ubite białka, odpowiednie proporcje no i oczywiście po upieczeniu trzeba rzucić biszkopt na podłogę :)
Składniki:
* 8 jajek w temperaturze pokojowej
* 160 g mąki pszennej tortowej
* 200 g drobnego cukru do wypieków
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodać żółtka, wymieszać. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan.
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem.
Dlaczego i po co rzucić na podłogę?
OdpowiedzUsuńrzucając o podłogę wyzbywasz się powietrza z biszkoptu, a wierzch jest równy, znika tzw górka :)
Usuńaaa to ciekawe ,na pewno wypróbuję co do biszkoptu wyrósł wspaniale ;))
OdpowiedzUsuńUzywając formy silikonowej tez trzeba go zrzucic ?
OdpowiedzUsuńOj rzucanie w formie silikonowej raczej odpada ;)
Usuńzrzucam od lat i to naprawdę działa
OdpowiedzUsuńNaprawdę wyrośnie bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńDla mnie opadl jak rzuciłam o podłogę
OdpowiedzUsuńUrósł piękny A gdy rzuciłam na podłogę opadł:(
OdpowiedzUsuńJeśli dobrze kojarzę, to wstawiła Pani zdjęcie na jednej z grup na Fb. I już tłumaczę, stało się tak dlatego, że biszkopt urósł ponad wysokość blachy i nie miał po czym dalej się "wspinać", by rosnąć. Dlatego też czasem warto wyłożyć blachę papierem do pieczenia i boki wystawić papierem wyżej niż jest wysoka blacha, wtedy biszkopt ma na czym dalej rosnąć :)
UsuńZamiast rzucać na podłogę proponuję zaraz po wyjęciu przykryć np. deską i odwrócić formę do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Biszkopt idealnie równy!
OdpowiedzUsuńMoj biszkopt maly wyrosl. Chyba winna miksera, jest dosc slaby i wolno ubija
OdpowiedzUsuńRaz zapomniałam dodać proszku do pieczenia i biszkopt wcale nie wyrósł. Zrobiłam małe biszkopciki.
OdpowiedzUsuńKochana ja nigdy nie używam proszku do pieczenia i zawsze rośnie :)
UsuńZ jakiej wysokości rzucać? (Mieszkam na drugim pietrze) 😁
OdpowiedzUsuńdlaczego bez proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńWystarczy odpowiednio ubić białka, i nie potrzeba proszku do pieczenia :) Nigdy nie dodaję go do pieczenia biszkoptu :)
UsuńA czy uda się upiec w prodizu. Da ka
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, kiedyś wszystko się piekło w prodiżu :)
UsuńPo upieczeniu zrzuciałam tortownicę z biszkoptem z pierwszego piętra i zanim zbiegłam na dół, już go nie było, ktoś ukradł. :(
OdpowiedzUsuń