Warto mieć w lodówce awaryjnie ciasto francuskie. Bardzo często ratuje nas podczas nagłej wizyty gości zarówno w przygotowaniu na słodko jak i wytrawnej.
Składniki:
* 1 opakowanie ciasta francskiego
* 8 parówek
* ewentualnie starty żółty ser do posypania na wierzch
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić na prostokąty takiej wielkości, by swobodnie zawinąć w nim parówkę.
Parówkę zawinąć w prostokąt ciasta francuskiego. Każdy rulonik przeciąć na 7-8 kawałków tak by nie naciąć ciasta do samego końca (używam do pomocy dwóch patyczków do szaszłyków, które układam przy brzegu wzdłuż ruloników).
Każdy kawałek parówki odwijać na zmianę raz na lewą raz na prawą stronę.
Tak przygotowane przekąski piec na formie wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190'C około 20 minut.
Jeżeli chcecie parówki posypać serem to należy to zrobić na 6-7 minut przed końcem pieczenia.
Fajny pomysł. Te paróweczki są po prostu sympatyczne :)
OdpowiedzUsuń