Jest to pyszna rybka pokryta warzywną pierzynką. Tania i łatwa w przygotowaniu, nie znam osoby, która nie lubiłaby tejże potrawy.
* około 600 g filetów rybnych (u mnie dorsz)
* 3 większe marchewki
* 1 pietruszka (korzeń)
* pół selera (korzeń)
* 1 cebula
* sól do smaku
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* 3 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* pieprz do smaku (użyłam Skworcu)
* przyprawa do ryby (użyłam Skworcu)
* olej do smażenia
* 1 koncentrat pomidorowy
* odrobina cukru do smaku
* mąka do obtoczenia ryby
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka i wszystko dusić pod przykryciem na małym palniku. Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (ewentualnie można podlać odrobiną wody). Filety rybne posolić, posypać przyprawą do ryby, obtoczyć w mące i usmażyć.
W misce układać warstwowo warzywa-ryba-warzywa-ryba, ostatnią warstwą powinny być warzywa.
Ryba po grecku najlepiej smakuje po około 1-2 dniach od przygotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)